Överdriven virussanering är bättre än ingen virussanering

23 juni 2021 patrick pettersson

Sjukhus och läkarmottagningar ger ofta intrycket av att vara kliniskt rena. Den sterila och vita inredningen symboliserar just detta. Är det på något ställe hygienen är viktigare än någon annanstans så är det väl ändå just på sjukvårdsinrättningar. Rent krasst är ju varje sjukhus, vårdcentral eller mottagning en smittstuga utan dess like. Det är hit alla virussjuka människor kommer och det är också här viruset måste förhindras att spridas vidare. 

Därför är virussanering en oerhört fundamental deli det vardagliga arbetet på sjukhus eller liknande. Tänk bara på britsen inne i mottagningsrummen. Tänk på alla människor som sitter med bar kropp på britsen och blir undersökt av läkare. Stetoskopet läggs mot det nakna bröstet. Läkaren lär därefter ha fler patienter under dagen. Det eventuella viruset fastnar både på brits och läkarinstrument som därför måste saneras regelbundet. 

 

 

Desinfektera mera

Med tanke på att det troligtvis florerar mer virus på vårdmottagningar än någon annanstans gäller det också att vara flitigare med virussaneringarna. Stolar i väntrum måste spritas. Som sagt måste också britsen spritas, och det där pappersliknande lakanet byts alltid ut. 

Läkarinstrumenten måste spritas så att ett virus inte kan parkera på stetoskopet och föras vidare till nästa person som läkaren ska lyssna på hjärtat på. Det är mycket att tänka på, men det går inte att vara nog så försiktig. Konsekvenserna vore för farliga.

Virussaneringen är förstås till för att både de facto motverka virusspridning, men det är också en trygghet för patienterna. Det är bättre att sprita en gång för mycket än en gång för lite. Även om det må låta överdrivet, så kan det vara värt att överdriva virussaneringen om det får patienterna i väntrummet att åtminstone inte behöva oroa sig över att bli smittade av ett virus när de är på besök. De är antagligen tillräckligt oroade redan som det är.

Fler nyheter