Ackord för basgitarr

Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Vad har Mike Dirnt (Green Day), Mark King (Level 42), Cliff Burton (Metallica), John Paul Jones (Led Zeppelin) och Jack Bruce (Cream) gemensamt? Jo, de är basgitarrister för några av rockmusikens främsta och mest älskade band.

Basgitarren i sig är inget soloinstrument utan fungerar som ett nödvändigt och rätt så typiskt inslag inom rock och metalmusiken men används mycket även inom jazz. I vissa låtar kan inte ens basspelet urskiljas men om man tar bort dess sound kommer inte musikstycket att vara samma.

Vad är då basistens främsta uppgift? I de allra flesta fall håller basisten själva tempot och är oftast inte väldigt involverad i själva melodin. Basisterna bildar ofta gångar mellan de viktiga tonerna, speciellt i hårdrocken och i alla metal-stilar.

Det händer ibland att ett musikinstrument kostar ganska mycket. Det kan kännas som en investering som man i vissa fall inte har råd med. Då kan det vara en bra idé att titta runt för intressanta och prisvärda erbjudanden på nätet. Hos DanGuitar hittar du alla slags musikinstrument till ett förmånligare pris. Kolla gärna in deras utbud på: https://www.danguitar.se/.

 

Ackord för basgitarr

När man spelar gitarr så finns det många olika ackord att byta mellan. Samma sak gäller dock inte på en basgitarr, där är ackord lite ovanligare.

Ackord är inte helt och hållet irrelevanta när man spelar bas men deras funktion är inte av en samklang.

En basgitarrist spelar i de flesta fall en ton i taget och det är oftast samma som ingår i ackorden som gitarristen spelar. Så det handlar om ett samspel vars resultat är en bra låt som man gärna lyssnar på. Basen låter på ett helt annat sätt jämfört med den vanliga gitarren. Dess toner är mycket lägre, spelas som sagt en i taget och kräver lite annorlunda teknik.