Lindra smärtan med hjälp av akuttandvård

En vuxen människa får mellan 28 och 32 tänder, det beror på om och i så fall hur många visdomständer man får. En tand består av rot och krona, roten är det som håller tanden på plats och kronan är delen av tanden som är synlig. Kronan är täckt av emalj som är kroppens hårdaste vävnad, under emaljen sitter tandbenet och i den finns pulpan, en mjuk kärna som som består av blodkärl och nerver.

När man får hål i tänderna är första symptomen oftast ilningar. Gör man inte något åt hålet så kan det gå så långt att det blir hål in till nerven som då blir inflammerad och ger svår smärta i tanden. Något annat som också kan framkalla smärta är tandköttsinflammation. Det kommer från att bakteriebeläggningar på tänderna kommer i kontakt med saliven och därmed bildar tandsten. Tandsten försvårar rengöring av tänderna vilket kan orsaka tandköttsinflammation som i sin tur kan leda till tandlossning. 

Det är därför viktigt att besöka tandläkare eller tandhygienist med jämna mellanrum. Då kan man åtgärda hål innan de tagit sig in till pulpan eller ta bort tandsten innan den orsakar inflammationer. Om man inte har gjort det och lider av ilningar eller tandvärk bör man uppsöka akuttandvård. Tandvärk kan påverka humöret och göra att man får svårigheter att sova och äta, därför bör man söka hjälp snarast möjligt då symptomen uppstår. 

Hos tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål kan man söka sig för både reguljära behandlingar och akuttandvård. Elisabeth har varit verksam som tandläkare sedan 1986 och har därmed många års erfarenhet av yrket. Hon har även vana av att ta emot patienter med tandvårdsrädsla och erbjuder lösningar för att trots det kunna genomföra undersökningar och behandlingar. Det kan vara lugnande medel eller avslappnande massage av massör. Man kan läsa mer och samt boka tid på https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/.