Storleken på double glazed windows spelar roll

06 september 2021 Lily Hansen

Det är häftigt med stora fönster. Speciellt om man bor vid kusten. Stora fönster likt väggarna i ett uterum som släpper in kustnära solljus i bostaden. Underbart. Det hade man kunnat vänja sig vid. Ju större fönster desto bättre. Somliga säger att storleken inte spelar någon roll, men det kan man ju definitivt inte påstå när det handlar om fönster. Alla älskar stora fönster. Ja, förutom när de ska putsas såklart. Då önskar man att man hade väldigt små fönster. 

Kanske till och med ett så litet fönster som det finns på The George Hotel i England. Hotellet är från 1687 och är en av de äldsta byggnaderna i landet som är tillgängliga för allmänheten. Men det finns en annan sak med hotellet. Det sägs nämligen vara hem till världens minsta fönster. Om man ens kan kalla det för ett fönster. Det framstår mer som en vanlig rektangulär spricka i väggen. Vet man inte om att det är ett fönster skulle man aldrig kunna tro det. 

 

Världens minsta fönster

Det fanns dock en funktion med fönstret på The George Hotel. Det sägs nämligen ha suttit en portvakt på insidan och spanat på eventuella resenärer och kunder som kunde lockas in. Otroligt egentligen. Som sagt, storleken spelar roll. Du hade aldrig velat ha ett sådant där fönster hemma. Det hade inte släppt in tillräckligt mycket ljus. Att tänka sig att du vill ha åtminstone normalstora double glazed windows känns inte särskilt långsökt.  

Två motpoler det där verkligen. Fönstret på The George Hotel och fönsterna på de där villorna man brukar se längs kusten. Men de hade antagligen inte velat byta med varandra. Världens minsta fönster har ju blivit ikoniskt. Folk reser från långa avstånd för att ta sig en titt på fönstret i fråga. Det där som knappt ens kan kallas fönster, men likväl kallas för världens minsta fönster. 

Fler nyheter