Ta väl hand om dina tänder

Det första du ska göra är att hitta en bra tandläkare och tandhygienist. Det finns bra tandläkare här i Upplands-Bro. Vare sig du är på besök eller bosatt i Upplands-Bro så kan du komma i kontakt med en tandläkare när du behöver. Du kan själv välja vem du ska gå till så det är bara att skriva in dig hos vilken tandläkare du vill. Det bästa du kan göra är dock att förebygga besöken. 

 

 

Hur ska du sköta dina tänder?

Den metod som rekommenderas är den så kallade 2-2-2 regeln. Vad betyder då detta? Det är väldigt enkelt. Borsta tänderna två gånger om dagen. Borsta tänderna minst två minuter oavsett om det är manuellt eller med eltandborste. Lägg på 2 cm tandkräm på tandborsten. Där har du 2-2-2 regeln. Tänk på att alltid följa råden från din tandläkare eller tandhygienist. Så om de har sagt något annat ska du följa deras rekommendationer. Det är viktigt att ta hand om tandköttet och därför ska du inte borsta för hårt. Blöder det ofta bör du kontakta din tandläkare.

 

Det finns mer att tänka på

När du borstar tänderna ska du inte skölja munnen om du borstat med tandkräm. Anledningen till att du inte ska skölja efteråt är för att fluoret i tandkrämen ska hinna verka. Undvik också att äta och dricka direkt efter. Småätande ska du undvika, det kan leda till karies och därmed hål. Byt tandborste minst varannan månad då stråna slits ut och borstningen får sämre effekt. Eltandborste är bra, så är det. Men det går bra med den vanliga manuella tandborsten också, se bara till att följa 2-2-2 regeln! Är du rökare är det viktigt att du tar väl hand om dina tänder. Rökning kan bidra till tandsten och i längden tandlossning. Sköt om dina tänder mycket noggrant, för det växer inte några nya tillbaka!