Vad kostar din tandläkare i Kista?

Det fanns många myter och påhittade skräckhistorier man fick höra som barn. Ögonen skulle bli fyrkantiga om man satt för länge framför TV:n, gjorde man grimaser skulle ansiktet fastna i ställningen och om man åt godis och inte borstade tänderna så skulle tandtrollen förstöra tänderna.  

Tandtroll? På riktigt? Kunde inte föräldrar vara mer kreativa än så? Skulle det alltså befinna sig små, små troll i sockret som hackade sönder tänderna? Ja, oavsett hur bra den lögnen var så var det tillräckligt för att skrämma upp dig inför att gå till tandläkaren. Det var inte godiset som skrämde dig. Det var att behöva gå till tandläkaren där den stora borren skulle dras fram. 

För det var ju en annan lögn. Att tandläkaren var en läskig figur som jobbade med en otäck borr som skulle göra jätteont. Eller den fruktansvärda tången som tandläkaren sades använda för att dra ut dina tänder när du ätit så mycket godis att de var fullständigt förstörda. Och det skulle minsann göra ont! 

Ekonomi är värre än tandtroll 

I vuxen ålder vet du annorlunda. Du vet att det inte behöver vara någonting farligt att gå till tandläkaren. Du vet att du inte kommer få upp bilder på hemska tandtroll om du googlar på “Tandläkare Kista”. Du vet att tandläkaren istället är till för att hjälpa dig när du väl får hål i tänderna, en visdomstand växer ut eller du behöver tandställning. 

Det enda negativa är förstås att tandläkarbesök alltid är förenat med viss ekonomisk belastning. Det kommer att kosta dig. Men här är en historia som föräldrarna faktiskt borde ha dragit istället för den om tandtrollen. Nämligen den finansiella.  

Varken mamma eller pappa sade att tandläkarbesök kostar pengar. Hade de sagt att slarv med tandborstningen hade fört med sig en större ekonomisk belastning, snarare än tandtroll, hade det nog varit betydligt effektivare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *