Välkänd italiensk lampdesign

Italien är känt för exklusiv design. Många av modevärldens största designmärken är italienska och den italienska staden Milano spelar en stor roll i modebranschen. Men det är inte bara inom mode och kläder som italiensk design är stor i världen. Även inom möbelformgivning och lampdesign har Italien gjort sig ett namn globalt. Ett av de stora företagen när det gäller lampor är Flos. Namnet Flos betyder blomma, och företaget grundades 1962 utifrån en idé. De drömde om att skapa objekt, med grunden i en glödlampa, som skulle ändra sättet att leva både för den italienska marknaden och de utländska.

 

Deras första lampor är idag klassiker

De blev framgångsrika nästan direkt. Vissa av de lampor de skapade under sitt första år är numera klassiker som fortfarande tillverkas och är lika populära idag. Exempelvis golvlampan Arco som designades av bröderna Achille och Pier Giacomo Castiglioni.

Deras kännemärke är den eftertänksamhet och den nyskapande teknik som man använder för att skapa lampor som både är enkla och exklusiva. Några av deras mest populära lampor är Fucsia, Gatto och Ariette, och på senare tid vägglampan 265 och ljuskronan 2097. Den senare en skapelse i krom eller mässing, som finns med antingen 30 eller 50 ljuskällor. Det är en magnifik takkrona!

Vågar satsa på nya designers

Flos har genom åren vågat satsa på nya designtalanger, som sedan har blivit berömda. Några av de designers som de samarbetar med är Philippe Starck, Tobia Scarpa och Gino Sarfatti. Gino är den som har designat ljuskronan 2097, och har blivit något av en ikon för Flos.

De öppnade sin första butik i Milano år 1968. Idag går det att köpa deras skapelser både i ett stort antal butiker runt om i världen, och online. Genom åren har Flos vunnit en rad prestigefulla priser för sin design, bland annat vann de det italienska designpriset Compasso d’Oro år 1979.