Visst kan keyboarden vara tung!

Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Om du trodde att en keyboard bara kan användas till att programmera pop, eller i andra “mjuka” sammanhang så har du fel. Det finns gott om band inom olika metal- och tunga genrer som använder instrumentet i sina låtar. 
Faktum är att rätt använt så ger keyboarden tung musik en unik dimension som inte fördjupar och skapar stämning, utan också driver musiken framåt. Nästa gång du besöker DanGuitar kan det därför vara värt att kika lite extra på klaviatursektionen.

Här kommer lite inspiration till tunga bitar med riktigt bra syntar.

Cult of Luna – “Finland”
Utöver brutal sång och blytunga riff så har Cult of Luna gjort sig kända för att använda både synt och sampler på ett effektfullt sätt. Ett av de bästa exemplen är i Finland, där det släpande trumspelet och synten skapar en särdeles snygg effekt medan övriga instrumenteringen maler på.

Moonsorrow – “Huuto”
På tal om Finland så kan denna finska kvintetten stå för ett av de snyggaste riff som skrivits på deras sida av Östersjön. Riffet öppnar upp hela låten, och låter först stämningsfullt och mjukt. När Ville Sorvali sedan drar igång och sjunger från de mörkaste av de finska skogarna (no joke, sången är faktiskt inspelad i en studio i skogen) får de svällande syntarna huvudriffet att låta ännu mäktigare.

Dimmu Borgir – “Mourning Palace”
Majestätisk.
Egentligen behöver man inte säga mer om riffet som öppnar ett av den melodiska black metalens största album, “Enthrone Darkness Triumphant” tillika en av Dimmu Borgirs mest episka låtar. Men syntens roll slutar inte där. Den återkommer med en imponerade snabb slinga som bäst kan beskrivas som “vandrande”.
Spänningen i den melodiska black metalens syntar ligger i att de hämtar mycket inspiration från den klassiska musiken. Det skapar en kontrast mot den övriga instrumenteringen och sången, som båda drar åt det brutala hållet.